29 Temmuz 2010 Perşembe

Merhabalar yine...


Bu akşam ki menümüzü sizinle paylaşmak istedim. Hepimizin dertlerinden biridir yumuşak et pişirmek. Ya sert olur, ya az pişmiş.. bir türlü tam pişmiş (yani istediğiniz gibi) eti hazırlayamazsınız. İşte bu gece minik sırlarını söyleyeceğim... Artık sizin de yumuşak ve dilediğiniz gibi pişmiş etiniz olacak.


Şu günlerde artan et fiyatları karşısında böyle bir paylaşımı yapıp yapmamayı ciddi olarak düşündüm. Ama her gece yemiyoruz, üstelik içtiğimiz şarabı da hesaba katınca (ikişer kadeh) kişi başı maliyet 16 TL oldu. Üstelik, bulaşık, pişirme, fırın dolayısıyla elektrik masrafları da dahil. Çok ulaşılamaz değil yani.. 16 TL ye neler dahil: 2 kadeh şarap, çoban salata, 1 koca parça antrikot, yarım su bardağı pirinç ile pişmiş domatesli pilav ve 1 dilim tam buğday unundan yapılmış ekmek... Protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler... hepsini bir öğünde almak mümkün...


Gelelim yemeğimize.. Pilavı bildiğinizi varsayarak sadece eti anlatacağım.


Nasıl yumuşak et pişiririz????



  • Öncelikle kendinize iyi bir kasap bulun..:))) kasabınızı kızdırmayın, suyuna gidin :))) elinde koca satır var ne de olsa değil mi?? :))) Şaka bir yana, kasabınıza etinizi nasıl pişireceğinizi, ne yemek yapacağınızı söylediğinizde size yardımcı oluyorlar. Böylelikle yanlış bir et almazsınız.
  • Etin içinde mermer gibi ince damarlar olan etler mesela antrikot gibi ızgaraya veya teflon tavada pişirmeye uygundur. (çelik tavada yapmanızı öneririm o ayrı :) )rosto, nuar  gibi yağsız etler daha çok haşlamaya veya fırında veya döküm tencerelerde uzuuun uzuuun pişmelere uygundur.. Genellikle böyle zamanlarım olmadığı için favori etim antrikottur.. Bonfile etlerin kralıdır, her türlü kullanılır, bugün itibariyle fiyatı 44.90 TL dir. Ateş gibidir el yakar.. ama çok lezzetlidir. 
  • Artık tarife geçelim değil mi?  Kasaptan aldığınız etleri mutlaka yıkayın ve kağıt havlu ile kurulayın. Üzerlerine tuz, karabiber ve çok az zeytin yağı dökün. 
  • Fırınınızı 200 dereceye ayarlı bir şekilde yakın. 
  • Çelik tavanızı harlı ateşe oturtun ve tavanızın ısındığından emin olun. Etlerinizin tuzlu taraflarını tavaya değecek şekilde tavaya yerleştirin. Aman dikkat, tava çok sıcak olduğu için etler tavaya anında yapışır ve asla oynatamazsınız. Onun için yerleştirirken düzgün koymaya özen gösterin.
  • Yaklaşık 3 ila 5 dk arasında et tavadan kurtulmayı başarabilir. O zamana kadar etinizi ellemeyiniz. Etin bir yönü kızarmadan öteki tarafını çevirmeyiniz. Aksi halde etin suyunun çıkmasına ve lastik gibi olmasına neden olursunuz. Etin bir yönü kızardıktan sonra diğer yönünü çevirin ve yine 2-3 dk. bekleyin. Etlerinizi bir başka fırın kabına alın.. Etinizi kabuk tutturduk ama şu anda içleri çiğ. Az pişmiş seviyorsanız yiyebilirsiniz tabi ama sağlık açısından önermiyorum. 
  • Fırın kabındaki etlerinizi fırınınıza yerleştirin. İyi pişmiş için 8 dk, orta pişmiş için 4-5 dk. fırında pişiriyoruz. Ama işimiz daha bitmediii....
  • Çelik tencerenin içinde kahverengi et izlerini gördünüz değil mi? İşte şimdi onlardan son derece lezzetli bir sos yapacağız..
  • Tencerenin içerisine 1 tatlı kaşığı tereyağı ve 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağı koyuyoruz. Tümüyle tereyağıyla da yapabilirsiniz ama kollestrolümüze dikkat ediyoruz.
  • Tereyağı eridiği zaman yemekte içeceğiniz şaraptan 1 bardak ayırıp tavanın içine döküyoruz. Bu arada tavanın altı açık.. ama çok harlı değil.. şarap kaynarken içine süt ekliyoruz.. Aslında tereyağı ve süt yerine doğrudan 1 bardak kadar krema koyabilirsiniz daha lezzetli ama daha kalorili ve kollestrollü olacağını düşündüğüm için az tereyağı ve bol süt kullanarak yaptım. Sütü de yaklaşık 3/4 su bardağı kadar koyuyoruz. Aroma için içine bolca kekik serpiyoruz. isterseniz sarımsak ta koyabilirsiniz. Ben koymadım ama yakışır..
  • Bunlar pişerken etimiz de olmuştur. Tabağa yerleştiriyoruz, üzerine tavada pişirdiğimiz ve suyu çeken sosumuzu döküyoruz. 
  • Bu gece pek açtık, o yüzden pilavın demlenmesini bekleyemedik, domatesli risotto gibi oldu :)))) biz sevdik.. 
  • Size de afiyet olsun.. 
  • Et soğumadan yiyelim diye fotoğrafla pek uğraşamadım. Böyle yanık filan gibi duruyor, değil.. sosumuz kırmızı şaraplı olduğu için koyu renk ama fotoğraf makinasının ayarlarıyla uğraşmadığım, gözüm yemekten başka birşey görmediği için böyle yanık gibi duruyor..:)) 
İyi geceler... Düşlerinizde çikolatalar görün...:))))




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder