6 Temmuz 2017 Perşembe

Neden pastalarımızın dilimi 17 Lira? Anlatayım..

Sevgili Dostlar,
Son günlerde sürekli pasta fiyatımız soruluyor ve bir grup tarafından pahalı bulunuyor.. Hadi gelin birlikte maliyet hesaplayalım...

Tabii ki önce kullandığımız malzemelerden başlamamız gerekiyor;

Kullandığımız kekimizde (anlayışınıza sığınarak tarifini vermeyeceğim, öğrenmek isteyen kursa gelsin.. öğretelim...;) ) bol miktarda tereyağı var. Bizim kekimiz basit bir pandispanya değil. Şeker hamurunu ayakta tutacak bir gateau kek (gato diye okunuyor). İçerisine kabarması için herhangi bir kimyasal (hani ovalette markanın kek kabartıcı jeli..) kullanmıyoruz. Yumurtamızı mandıradan alıyoruz. Sütümüz günlük süt. Kakaomuz Barry Callebaut marka %22 kakao yağlı bir kakao. Eğer beyaz kek istediyseniz içerisinde vanilin değil vanilya baklası var.. ve de gerçek taze limon kabuğu..

Tarifle fiyat çıkardığımızda yaklaşık 15 TL kekin sadece malzeme maliyeti.  Bu 10 kişilik kek için..
içerisine kilosu 37,5 ila 42,5 TL arası değişen Callebaut çikolatası kullanıyoruz. En az yarım kilo.. ortalama alalım yaklaşık 20 TL. Yarım kilo da süt kreması.. o da Tikveşli.. 9 TL yarım kilosu..


Diğerleri ne mi yapıyor? Krem şantiyi (hazır toz karışım..) su veya iyisi süt ile karıştırıyor. Bolca katkı maddesini yiyorsunuz.. çikolatalı olanlara da içerisinde %10 kakao yağı olan kakaodan ekleniyor.. veya sağlıklı yapıyorum diyen bir başka grup ta pastacı kreması kullanıyor.. süt, şeker, yumurta, bir kaşık un.. maliyet?? 5 TL.

Gelelim üzerine yapacağımız şeker hamuruna.. sadece şeker hamurunun kilosu 12 TL. hadi diyelim 1 kilo kullandık.

Toplayalım mı? kek 15 + krema 29 + şeker hamuru 12 + içine de antep fıstığı koyalım.. 100 gr olsun abartmayalım peki.. 8,5 TL. ne etti dostlar?  64,5 lira sadece malzeme maliyeti.. yani ne demek bu 1 kişilik kekin sadece malzeme maliyeti 6,45 TL. Yani kişi başı fiyat.. ya da dilim fiyatı..






Eğer ticari bir işletmeyseniz, yanınızda elemanınız çalışıyorsa, iş yeriniz kira ise, devlet babaya ödenen bir grup para var.. Muhtasar, KDV, Stopaj, SGK, muhasebeciniz... Bunları karşılamak için malzeme maliyeti kadar bir para eklenir.. Aa tabii bu işin pişirmesi, makinaların amortismanları, elektriği, suyu, eskime ve yıpranma payları, fireler.. yananlar, kabarmayanlar, imalat hataları.. (az ama oluyor bazen..) Bilen bilir..ne oldu bizim dilim fiyat 13 TL mi??? ee bu işin işçiliği ve karı nerede dostlar ?? işte o da 17 - 13 = 4 TL..

Neden mi bu fiyata yapıyoruz? Bir misyon edindim. Benim yaptığım kek ve pastaları çocuklarınız, alerjisi olanlar, yaşlılarınız, damak tadı olanlar huzurla ve güvenle yiyorlar..

Sağlıkla beslenmek için.. BEKLİYORUZ SİZLERİ..

Unutmadan bir not daha eklemeliyim.. Lütfen yaptığınız alışverişinizin karşılığında fişinizi veya faturanızı istemeyi unutmayın.. Bütün bu yapılan işleri vergisiz algısız, muhtasarsız kaçak göçek yapan arkadaşlarımız da var.. Evde yapılan bir pasta için de fiş veya makbuz isteyebilirsiniz. Haksız kazançların böylece önüne geçebilirsiniz..

1 yorum:

  1. ellerinize, kaleminize sağlık İpek Hanım.

    ne kadar güzel anlatmişsiniz. Aslinda bir grup insan için çok gerekli bir bilgilendirmeyi son derece tatminkar olarak ifade etmişsiniz, teşekkür ederiz.

    bizlere sunduğunuz tatlar için size, emeğinize, sanatınıza, uğraşlariniza ve sizinle birlikte çalışanlara teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil