27 Ağustos 2019 Salı

Gerçek Malzemeler... Mimarlıkta ve Gıdada..

Merhabalar,

Bu kez sizinle Mermerciler Odasının dergisinde yer alan yazımı paylaşmak istiyorum. Mantık aynı..
Kullandığın malzeme gerçek olacak, dost, arkadaş diye seçtiğin insan da gerçek olacak.. Yarı yolda sahte malzemeler gibi seni terk edip gitmeyecek..

Gerçekler her zaman iyidir.. Malzemesi de, olgusu da, insanı da...  :)

İşte yazım...


Gerçek malzemeler ve –mış gibi olanlar..


M.Ö 4000 yılından beri mermer hayatımızda. İlk zamanlarda taşıyıcı olarak bir bütün kütle olarak kullanılan mermer,yapının sütunlarında, çatısında, duvarlarında, döşemesinde kullanılırken,  geçen yıllar içerisinde ekonominin getirdiği gerekliliklerle kaplama malzemesi olarak kullanılmaya başlandı. Günümüzde yapılarda, cephe kaplaması, yer kaplaması, küçük yapısal elemanlar (çörten vs.), dekoratif öğeler, tezgahlar, masa ve sehpalarda kullanılıyor.

Kişisel düşünceme göre, günümüzün büyük sorunlarından biri de –mış gibi malzemeler kullanmak. Örneğin, ahşap gibi görünen pvc döşeme, granit gibi, mermer gibi duran seramik, metal gibi duran ahşaplar, ahşap gibi duran aslında bir cins plastik olan lamine malzeme.  Aslında gelişen teknoloji, azalan doğal malzeme, çoğalan nüfus bizi bu yöne yönlendiriyor. Bu verdiğimiz örnekler aslında sadece doğal taş için değil, yediğimiz içtiğimiz gıda maddelerinden, giydiğimiz giysilerimize kadar her konuda karşımıza çıkıyor. Çilek aromalı olup çilekle hiç ilgisi olmayan yiyecekler, kaşmir gibi gözüken tüylü yumuşacık ama teknoloji ile sentetik olarak üretilmiş yünler bu günlerin gerçeği. Bu yapay dünyadan olabildiğince uzak durmaya çalışırken niçin binalarımızda yapay malzeme kullanalım?

 Doğal malzemenin fiyatlarının arz/talep dengesi nedeniyle yüksek olması, görsel olarak bu etkiyi vereceği düşünülen malzemeler ile yer değiştirmesine yol açıyor. Ancak, doğal malzemenin bir mimar olarak mekanlarda veya yapılarda vermek istediğimiz etkiyi vurguladığını, yaptığımız işe bir katma değer kattığını, tasarımımızı daha şık ve insani gösterdiğini düşünmekteyim.  Müşterilerimi daima, doğal malzemeye yönlendirmeye çalışıyorum. Yurdumuzun bir mermer cenneti olduğu düşünüldüğünde özellikle mermer konusunda doğal olanı tercih etmenin hem yurdumuzun ekonomisine, hem de tasarımlarımıza değer katacağını biliyorum.

Gerçek malzemelerle tasarımın tadına varın bir daha vaz geçemeyeceksiniz.

İpek Yatmaz, Y. Mimar – Tat’çı
YTM Mimarlık Ltd.Şti.
İpeksi Tatlar Tat Atelyesi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder